„Chodievajte s otvorenými očami najmä v prírode a odkladajte si do krabice všetko, čo vás upúta,“ prikazuje žiakom učiteľka Hana Čuláková. Niekoľko týždňov pred Vianocami si takúto vzácnu zbierku prinášajú do školy. Načierajú do krabice a čarujú.
„Začíname adventným týždňom. Tento rok sme si vybrali štyri témy - driapanie peria, výzdoba vianočného stromčeka, vianočné stolovanie a maľovanie medovníkov,“ približuje štvortýždňové radosti Hana Čuláková. Driapanie peria a pečenie medovníčkov sa opakuje každý rok.
Na driapačkách deti sedia s babičkami z dediny, a tie ich učia driapať perie, čo nachystali počas roka. A pri tom sa rozprávajú príbehy od výmyslu sveta, veselé, čudesné i strašidelné, presne také, aké sa na driapačkách vždy rozprávali a nakoniec je oldomáš. Aj o ten sa postarajú babičky - prinesú doma napečené buchty a koláče.
Každý rok deti pečú a zdobia medovníčky. „Doma zamiesim cesto a ostatné robia deti v škole,“ rozpráva Hana Čuláková s takým nadšením, až nás medovníková vôňa pošteklila v nose, hoci ich robiť budú až tento týždeň. Určite aj preto, že sme boli v triede, kde žiaci pripravovali štedrovečerný stôl a aranžovali vianočnú výzdobu. „Používame iba prírodné materiály - borovicové a smrekové vetvičky, trávy, šušky, kamienky, celú škoricu, klinčeky (korenie), vaječný bielok ako lep a sneh nám nahradí práškový cukor,“ ukazuje učiteľka na výzdobu stola so „zasneženými“ jabĺčkami a vetvičkami cezmíny. Vianočné gule, ktoré deti vyrábajú „servítkovou“ technikou, sa aj starostke Eve Beňovičovej zapáčili natoľko, že budú zdobiť veľký vianočný stromček na obecnom úrade.
Ozdobené medovníčky si deti môžu zabaliť ako darčeky pre celú rodinu. „Robíme to práve preto, aby sa naučili obdarovávať vlastnoručne zhotoveným darčekom,“ odhaľuje Hana Čuláková skutočnú podstatu predvianočnej atmosféry v škole a dodáva: „Chceme, aby nebrali Vianoce iba ako konzumnú záležitosť - vybalia darček, dobre sa napapajú, a tým všetko skončí. A to, čo sa v škole naučia, si odnesú domov a navždy zachovajú.“