deťmi, postupne „uložila do postele“ viac ako sto detí.
Nášmu regiónu sa nevyhla ani salmonelóza. Ich príčinou býva napríklad konzumácia jedál, ktoré nie sú dostatočne tepelne upravené. Medzi ne patria aj knedle. Podľa MUDr. Márie Štefkovičovej, MPH z trenčianskeho regionálneho úradu verejného zdravotníctva, práve tie zapríčinili na konci leta niekoľko salmonelových epidémií. „Ochorenia z tohto druhu jedla sa nevyskytli len v trenčianskom regióne, ale aj v iných oblastiach Slovenska. Knedľa je veľmi dobrý faktor na prenos salmonely, pretože pri príprave nemusí byť dostatočne tepelne upravená až do stredu pokrmu, niekedy sa vyskytne chyba i pri technologickom postupe ich prípravy a chladenia. Aby sa zamedzilo šíreniu salmonelových epidémií, skontrolovali sme prevádzky, kde ich vyrábajú a urobili patričné opatrenia,“ vysvetľuje.
Ako ďalej upozornila, nebezpečná je i Lymská borelióza, ktorú spôsobuje uštipnutie infikovaným kliešťom. „Bohužiaľ, sme v endemickej oblasti kliešťovej encefalitídy, takže sme zaznamenali aj niekoľko prípadov zápalu mozgových blán, ktorý je tiež prenášaný kliešťami. Samozrejme, že množstvo ochorení nie je také veľké ako u salmonelózy, ale sú to závažné ochorenia, ktoré sú veľmi nebezpečné,“ dodala M. Štefkovičová.
Autor: vž