Rozvoj civilizácie okrem iného priniesol aj zmeny v živnotnom štýle a vo výživových zvyklostiach populácie, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú zdravotný stav človeka a sú hlavnou príčinou vzniku civilizačných ochorení. Aj v našom Trenčianskom kraji civilizačné choroby zapríčiňujú až 70 % všetkých úmrtí. Najväčším postrachom sú kardiovaskulárne ochorenia.
Prieskumy spotreby potravín a výživových zvyklostí obyvateľov Trenčianskeho kraja poukazujú na nesprávne a nezdravé stravovanie a tým na zvýšenie rizika kardiovaskulárnych ochorení. Je to spôsobené hlavne nedostatkom vedomostí o potravinách a zdravej výžive a životným štýlom človeka.
Aby sa aspoň čiastočne znížilo percento úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia, ktoré v Trenčianskom kraji predstavuje až 50%, tak ako aj v ostatných krajoch Slovenskej republiky, Slovensko sa zapojilo do medzinárodného projektu „Zdravá výživa pre zdravé srdce“.
Program zdravá výživa pre zdravé srdce je súčasťou systému preventívnych opatrení kardiovaskulárnych chorôb. Hlavným cieľom projektu je prostredníctvom aktivít dosiahnuť z krátkodobého hľadiska zmenu stravovacích návykov a z dlhodobého hľadiska zníženie úmrtnosti na kardiovaskulárne choroby. Pre dosiahnutie tohto cieľa ministerstvo zdravotníctva SR vytvorilo systém kritérií, ktoré definujú vhodnosť potravín v prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Potravinárske výrobky sú rozdelené do 13-tich kategórií a pre každú kategóriu sú vypracované odlišné špecifické kritériá. Napríklad kritériá pre chlieb sú zamerané na obsah tuku, vlákniny a soli, zatiaľ čo kritéria pre mliečne výrobky na obsah tuku, soli a cholesterolu. Potraviny, ktoré spĺňajú tieto kritéria budú označené logom v tvare srdca s nápisom „Výživa pre srdce“. Takto označené potravinárske výrobky pomôžu spotrebiteľovi v obchode nájsť potraviny prospešné z hľadiska zdravej výživy.
Účasť v rámci programu je dobrovoľná. Potravinárske spoločnosti sa zúčastňujú procesu udeľovania loga, ktorého súčasťou sú prihlásenie, posúdenie výrobkov, udelenie povolenia používať logo. Náhodné kontroly označených výrobkov majú za úlohu zistiť, či tieto výrobky naďalej zodpovedajú kritériám programu. Niet pochýb, že do tohoto projektu sa zapoja aj potravinárske spoločnosti nášho Trenčianskeho kraja.
S potravinami označenými logom „Výživa pre srdce“ sa budeme môcť stretnúť už onedlho na pultoch našich predajní.
Zuzana Grambličková
študentka odboru Vedecká
výživaľudí