ej strednej školy hotelových služieb a obchodu v Trenčíne ukázali svoje odborné zručnosti počas minulého týždňa v priestoroch Kultúrneho a metodického centra OS SR (bývalý Dom armády SR). Ich šikovnosti sa prizeralo množstvo ľudí.
Podujatie, ktorým sa škola chcela predstaviť verejnosti, bolo spojené aj so súťažou žiakov v jednotlivých profesiách. Súťažilo sa o najlepšieho kuchára, cukrára a barmana školy. Úlohou kuchára bolo pripraviť predjedlo a hlavné jedlo niektorej zo svetových kuchýň, pričom sa hodnotila ich technická zručnosť, dodržanie časového limitu 120 minút a samozrejme, chuť jedál. Z desiatich súťažiacich sa najlepším kuchárom stal Alexander Didy. Siedmi cukrári mali na starosti tanierovú úpravu rezov, súťažilo sa aj o najkrajšiu tortu. Prívlastok “naj” si vyslúžila Lenka Švančárková. Barmani mali za úlohu pripraviť najlepší nápoj kategórie “long drink”. Najlepšie si počínala Veronika Juchová. Prví traja v každej súťaži boli odmenení cenami.
Akcia bola zároveň praktickou maturitnou skúškou pre žiakov dvoch tried v odbore hotelová akadémia. „Okrem toho mali za úlohou spropagovať študijné a učebné odbory v škole, ako aj predstaviť trenčiansky región prostredníctvom kultúrnych a historických pamiatok, športu, či aktivít v oblasti cestovného ruchu,” hovorí Ing. Eva Mydlová, zástupkyňa riaditeľa pre praktickú výučbu. „Žiaci učebného odboru maliar zase predstavili nové trendy maľovania interiérov a exteriérov a zaujímavé výtvarné stvárnenia bytov.” Deviataci, možno budúci študenti tejto školy, prejavovali najväčší záujem o odbor kaderníčka-kozmetička. Študentky pod vedením majsteriek odborného výcviku predviedli večerné a denné líčenia, ako aj nádherné účesy. „Mladé dievčatá sa predbiehali, ktorá z nich sa dá skôr nalíčiť alebo učesať,” dodáva E. Mydlová. Návštevníci nepohrdli ani miešanými nápojmi, kávou...
Rastislav Samák