íža v Trenčíne v decembri slávnostne uviedli do prevádzky novú vývarovňu. Pôvodná kuchyňa bola ešte pozostatkom po materskej škôlke z roku 1978. Hygienicky bola už nevyhovujúca, podľa riaditeľky zariadenia Jany Koppiovej hrozilo jej zrušenie. To by však malo pre trenčiansky región neblahé následky. Vývarovňu Červeného kríža totiž využívajú domovy dôchodcov i sociálnych služieb, taktiež sa tu stravujú osamelí rodičia s deťmi, ktorí sa ocitli bez bydliska. V priestoroch Domu humanity v súčasnosti dlhodobo prebýva 31 ľudí odkázaných na pomoc. Z toho aj dve školopovinné deti.
Pred rokom 1999 tu našlo útočište i niekoľko utečencov z Kazachstanu. Tí však už podľa nových zákonných noriem môžu prebývať iba v utečeneckých táboroch. Obnova kuchyne stála 550 tisíc korún a trenčiansky Červený kríž ich získal od súkromnej spoločnosti na základe projektu. Do kuchyne pribudol napríklad nový sporák, umývačka riadu alebo digestory. „Všetko je z antikoru, čím už spĺňame i požiadavky EÚ na stravovanie. Doteraz sme boli schopní denne pripraviť len 55 obedov, teraz minimálne o dvadsať viac,“ pochvaľuje si Jana Koppiová. Podľa nej sa zároveň zvýšila kvalita stravy, hygienické podmienky, ako i poruchovosť kuchynského vybavenia. Dom humanity v Trenčíne poskytuje ľuďom v núdzi celodenné stravovanie, pranie bielizne i zdravotnú starostlivosť. V rámci trenčianskeho kraja pôsobí okrem tohto pracoviska Červeného kríža ešte ďalšie zariadenie v Považskej Bystrici.
Michal Piško