Kombinácia unikátnej chuti vareného rybacieho mäsa z aljašskej tresky v spojení s majonézou a marinovanou zeleninou je už na Slovensku doslova národným jedlom.
NOVÉ MESTO NAD VÁHOM. Mierne chladený treskový šalát a k tomu chrumkavé rožky je pochutina, ktorej odolá iba málokto. Určite pritom nerozmýšľame, kto tento lákavý pokrm namiešal po prvýkrát.
Novomešťania môžu byť právom hrdí. Július Boško toto mesto vďaka „objavu“ tresky mohol zviditeľniť po celej republike. Skvelý šalát vymyslel už v roku 1954. Akurát 50. roky neboli dobou, ktorá vyzdvihovala úspechy jednotlivcov s bývalým puncom súkromného podnikateľa na cukrárenskom a kulinárskom poli. Meno Júliusa Boška tak na verejnosti nerezonovalo.
„V povojnovom čase bola podporovaná medzi obyvateľstvom konzumácia rýb. Ľudí po čase prestali priťahovať iba celé ryby, preto špekulovali nad zdokonalením pokrmov z rybacieho mäsa. A môj krstný otec Július Boško začal vymýšľať unikátny recept na šalát z tresky,“ prezradila jeho neter Alena Uhríková z Nového Mesta nad Váhom.
Práve ste prekročili povolený počet zariadení
Váše aktívne predplatné umožňuje prístup k zamknutému obsahu iba obmedzenému počtu prehliadačov.
Aby ste mohli pokračovať v čítaní článku na tomto zariadení/prehliadači, upravte si, prosím, zoznam zaregistrovaných zariadení v nastaveniach vášho profilu.
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C6ZZK na číslo 8787.
Pošlite SMS s textom M6ZZK na číslo 8787.
Novinka: Dostávajte upozornenia na nové články v sledovanej téme e-mailom. Vyskúšajte novú funkciu a zapnite si odber.
Publicista, novinár a fotograf Martin Šimovec žije od detstva v Novom Meste nad Váhom. S týždenníkom MY - Trenčianske noviny spolupracuje bez prestávky od roku 2007. Na stránkach novín publikoval doteraz vyše 2250 reportáží, rozhovorov a článkov. Tematicky sa orientuje predovšetkým na osudy zaujímavých ľudí, históriu, poznanie, zaujímavosti, záhady, literatúru, umenie a kultúru. V minulosti mapoval v našom regióne aj kriminalitu. Od roku 2009 je členom Slovenského syndikátu novinárov. Za svoje úspešné reportáže na stránkach novín MY bol trikrát nominovaný na Novinársku cenu roka (2008, 2014, 2018). Medzi jeho záľuby patrí zbieranie autogramov slávnych osobností, turistika, cestovanie, fotografovanie, hudba, literatúra faktu a kúpanie sa v priezračnej vode pod letným horúcim Slnkom.
Na historickú železničnú trať medzi Trenčianskymi Teplicami a Trenčianskou Teplou vyrazí v nedeľu na tradičnú príležitostnú jazdu veľkonočná električka.