TRENČÍN. Zmeny v systéme verejného stravovania sľubuje nový európsky projekt Biokuchári vo verejnom stravovaní.
Má priniesť čerstvé, lokálne produkty do kuchýň v školách alebo štátnych nemocniciach.
Pri verejných obstarávaniach je často hlavným kritériom cena a nie kvalita, čerstvé produkty od miestnych farmárov alebo pestovateľov sa tak do jedální dostávajú len sporadicky.
Menej zmrazených polotovarov
„Chceli by sme zabrániť trendom, ktoré sú vo verejnom stravovaní. Vidíme stále väčšiu uniformitu, centralizáciu, stále je dôraz na rôzne instantné alebo hlbokozmrazené potraviny,“ informoval Richard Medal z Centra environmentálnych aktivít, ktoré na projekte spolu s ministerstvom pôdohospodárstva spolupracuje.
V praxi ide o tri základné nástroje, ktoré by mohli priniesť zmenu súčasného stavu. Prvým je podľa Medala nový návrh osnov pre školy, ktoré pripravujú budúcich kuchárov, aby vedeli, ako sa dostať k čerstvým, sezónnym ale aj biopotravinám, prečo uprednostňovať lokálnych dodávateľov a ako z týchto surovín variť.
„Druhým nástrojom na zmenu je internetový nástroj, v ktorom môžu všetky krajiny nájsť konkrétne recepty použiteľných vo verejnom stravovaní spolu s vyhľadávaním, kde v ktorej krajine sa aké potraviny dajú kúpiť.
Tretím nástrojom je manuál návodov z krajín ako je Taliansko a Dánsko, kde sú v tejto problematike ďalej,“ povedal Medal.
Rodičia si za kvalitné obedy chcú priplatiť
Škôl, ktoré sa snažia nakupovať potraviny na základe kvality a nie najnižšej ceny, nie je veľa.
V rámci čiastkových projektov riešia zdravé stravovanie napríklad na Súkromnej základnej škole v Novej Dubnici.
Podľa riaditeľky Jany Kramárovej sa snažia deťom variť zdravo a dobre.
„Oficiálne normy sme obohatili, je väčší výber, čo sa môže variť. Trochu nás limituje finančná stránka, ak chceme variť z biopotravín, je to drahšia záležitosť. Máme ale dobrú spätnú väzbu od rodičov, za kvalitu sú ochotní si aj priplatiť,“ povedala riaditeľka s tým, že dôležitý je aj prístup kuchárok, ktoré sú ochotné variť zo zdravých a čerstvých surovín.
„Oslovujeme lokálnych farmárov, ktorých poznáme a vieme, že veci od nich sú v poriadku a zdravé. Vťahujeme do toho aj deti, robíme osvetu – kto na tradičné jedlá nie je zvyknutý, potrebuje o tom aj niečo vedieť,“ skonštatovala riaditeľka.
Jedálny lístok si zostavili žiaci
Žiaci ôsmej triedy sa stretli v rámci jedného projektu s kuchárkami, prešli si s nimi, aké sú pravidlá a normy pri zostavovaní jedálneho lístka.
Ôsmaci si systém naštudovali, vytypovali jedlá a po triedach hlasovali, čo by chceli v škole jedávať.
Nakoniec zostavili jedálny lístok, ktorý vyhovoval väčšine.
„Chceli sme žiakom ukázať, že sa dá jesť zdravo. Dali sme im dotazník, žiaci si mohli vybrať a hlasovať za jedlá, ktoré im najviac chutia. Najobľúbenejšie z prieskumu vyšli tradičné jedlá z hydiny s rôznymi šalátmi, zo sladkých jedál to boli dukátové buchtičky a palacinky. Exotické jedlá medzi žiakmi úspech nemali,“ povedala Julie James.
Rozhodovať má kvalita, nie cena
Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná tvrdí, že školy alebo verejné inštitúcie už môžu cez schválené zásady nakupovania získať potraviny, kde až 60 percent hodnoty tvorí ich kvalita.
V súčasnosti pripravujú nový obstarávací systém formou národného potravinového katalógu, ktorý má ponúkať verejným obstarávateľom čerstvé produkty vo vysokej kvalite, garantovanými výživovými hodnotami, vysokú flexibilitou dodávok a primerané ceny.
„Chceli sme umožniť tým, ktorí nakupujú pre školy a rôzne verejné inštitúcie, aby nakupovali nielen podľa ceny, ale hlavne na základe kvality potravín,“ povedala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.
Národný potravinový katalóg je podľa ministerky obstarávací systém, v ktorom budú obstarané potraviny na základe svojej kvality, ktorú garantuje aj spolupráca s výskumným ústavom potravinárskym.
„Z tohto katalógu si ktorákoľvek škola alebo nemocnica bude môcť vybrať potraviny už aj bez obstarávania. Pripravujeme technickú časť, do konca roka by sme chceli spustiť pilotnú fázu. V rámci nej budú v katalógu len niektoré druhy komodít, ako mlieko, mäso, oleje, neskôr pribudnú ďalšie veci,“ dodala Matečná.